stadsfeestzaal De Waai

Geel01.2008

De stadsfeestzaal bevind zich in het centrum van de stad Geel tegenover het gemeentehuis. Het gebouw vormt samen met het cultuurcentrum, de bibliotheek, en het filmtheater een cluster van culturele gebouwen.

De stadsfeestaal is opgevat volgens een eenvoudig schema waarbij de zaal omringd wordt door ondersteunende functies zoals de inkom, de foyer, de toiletten, en de bergruimtes,... De toegangsroute vanaf de straat tot in de zaal kent een grillig verloop. Dankzij deze ingreep is het feestgedruis onhoorbaar buiten het gebouw, zelfs met geopende toegangsdeuren!

Met transparante gevels benadrukt het gebouw haar publiek karakter en verwijst het naar het bestaande gemeentehuis aan de overzijde van de stadstuin. De kolommen in helderwit geprefabriceerd beton vormen een scherm dat de inkijk tussen binnen en buiten laat variëren, afhankelijk van de kijkhoek. 

Het project is gerealiseerd in samenwerking met A2O architecten.

Lees hier de column van Joep Gosen, verschenen in de kempische cultuurkrant Suiker.

Foto's: Jan Liégeois en Elise Vanhees

< overzicht