Van Disselhuis: restauratie voormalige protestantse tempel en herbestemming tot ruimte voor cultuur (beschermd monument)

Geel02.2017

Het van Disselhuis is een voormalige protestantse Tempel in het centrum van de stad. Het gebouw wordt in de periode 1902-1903 opgericht door de 'Nederlandse Stichting' die opkomt voor de vele Nederlanders die verblijven bij Geelse gezinnen in het kader van de gezinsverpleging.

De vereniging doet beroep op aannemer en handelaar in bouwmaterialen August Leurs. Hij vind inspiratie in het maandblad 'Monographies de bâtiments modernes' waar in 1895 de 'Grand Temple' in Lyon, een ontwerp van de Franse architect André Gaspard, publiceerd wordt. De transpositie van het origineel ontwerp naar het Geelse bouwperceel en het gebruik van een bont pallet aan gevelmaterialen geven het gebouw een eigenzinnig karakter.

Vanaf de jaren zeventig is het gebouw in gebruik als clublokaal van alle patiënten. Momenteel heeft de stedelijke muziekacademie er haar intrek genomen. Wij staan in voor de opmaak van een beheersplan en de restauratie van het beschermd monument. Opdracht in samenwerking met architect Luc Sledsens.

Foto's: Yannick Milpas

< overzicht